en de

Vaargebied Overijssel

Overijssel is niet alleen een ongerept en eigenzinnig stukje Nederland, 
maar bovenal een verrassend veelzijdig watergebied. Het noordwestelijke
deel van Overijssel geldt als één van die idyllische plekken die u het beste
varend kunt verkennen. Het domein van de purperreigers, aalscholvers en
otters lijkt als het ware uitgevonden voor watersporters.

Overijssel heeft prachtige vaarwegen door de waterrijke natuurgebieden,
zoals de Weerribben en natuurlijk ‘het Venetië van het noorden’ Giethoorn.

Giethoorn is een mooie uitvalsbasis voor een tocht naar de Weerribben.Tussen Giethoorn, Ossenzijl en Steenwijk passeert u talloze prachtige vergezichten en natuurgebieden. De pittoreske dorpjes Muggenbeet, Wetering en Kalenberg zijn plaatsen die u bezocht moet hebben. De route is rijkelijk voorzien van aanlegplaatsen voor een eventuele overnachting.

De bijboot is het beste vervoermiddel om de Weerribben te ontdekken.
Rond het prachtige moerasachtige natuurgebied zijn op verschillende
locaties fluister boten te huur.  Met een fluisterboot doorkruist u zelfs
de kleinste stromen in de Weerribben geruisloos. Tezamen met het
aangrenzende natuurpark de Wieden heeft het gebied een oppervlakte
van ruim honderd vierkante kilometer.

Met een lengte van 129 kilometer staat de Overijssel-route garant voor een week vaarplezier. Door de centrale ligging in Nederland sluit de route bovendien uitstekend aan op bekende vaargebieden als de Friese Meren, het IJsselmeer en de Randmeren.

De turfroute is ieder jaar geopend van 16 mei t/m 15 september. De bruggen en sluizen worden in deze periode bediend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. De bruggen en sluizen worden op zondagen en feestdagen niet bediend, met uitzondering van de maanden juli en augustus.

Bij het binnenvaren van de Turfroute kunt u voor € 15 een entreebewijs kopen. Daarmee zijn alle brug-, sluis- en liggelden betaald gedurende deze route. (met uitzondering van zelfbedieningsbruggen en de jachthaven Olderberkoop)  Indien u de turfroute verlaat, verliest het entreebewijs zijn geldigheid.

TURFROUTE : Door Friesland,
Drenthe en Overijssel

De Turfroute is een schitterende vaarroute door Friesland, Drenthe en Overijssel. In dit gebied kunt u genieten van mooie en rustige vaarwegen die een ander karakter hebben dan die in het Friese merengebied. De vaarroute, met veel bruggen en sluizen, gaat door een afwisselende, natuurlijke omgeving met prachtige wandel- en fietspaden. Langs en in de directe omgeving van de vaarroute liggen interessante dorpen met hun bezienswaardigheden. 

De vaarroute is toegankelijk vanuit drie richtingen: het noordwesten (Oldeboorn), het zuidwesten (Mildam) en het oosten (de Damsluis bij Appelscha.

Voor de turfroute gelden de volgende maximumafmetingen: een lengte van 28 meter, een breedte van 5 meter en een diepgang van 1.10 meter. De maximale doorvaarthoogte is 3.70 meter. De spoorbrug bij Heerenveen heeft een maximum doorvaarthoogte van 3.25 meter. De route over de Tsjonger en/of Linde richting Kuinre heeft een brug met een maximale doorvaarthoogte van 2.60 meter. De maximumsnelheid is 6 kilometer per uur.

Uitgebreide informatie over de turfroute kunt u vinden op de site www.turfroute.nl

Naar boven