Flevoland en de Randmeren

Er is voor vaarliefhebbers weinig over de polder geschreven. En dat is onterecht. Onze jongste provincie heeft in veertig jaar prachtige natuur ontwikkeld. De kanalen hebben door de overhangende bomen de uitstraling van landelijke rivieren gekregen. Ze geven door hun lengte een eindeloos gevoel van rust.

Varen over de Randmeren

De Randmeren vormen het grootste ononderbroken vaargebied van Nederland. Met de vele rietlanden aan de oevers zijn de Randmeren voor moeras- en watervogels van groot belang. De Randmeren vormen een unieke verbinding tussen het oude en nieuwe land van Flevoland, de Veluwe en ’t Gooi.

Anders dan de naam doet vermoeden kan het op de Randmeren ook met harde wind aardig spoken. Zandafgravingen zorgen voor een ongelijke bodem die op zijn tijd een grillige golfslag tot gevolg kan hebben.

Weidse vergezichten

De Randmeren zijn een must voor de vaarliefhebber die zowel van ruimte als gezelligheid houdt. Weidse vergezichten en oneindige polders worden afgewisseld met leuke plaatsen die prima faciliteiten bieden om te overnachten, zoals Spakenburg en Elburg. Ook hebben de Randmeren tal van eilanden die uitstekend voor dagrecreatie geschikt zijn.

 

Vaarroute randmeren