Vaargebied Friesland

In Friesland vindt u alle elementen die uw vaarvakantie tot een onvergetelijke belevenis maken. De talrijke Friese Meren, die onderling zijn verbonden door een uniek stelsel van riviertjes en vaarten, leiden u langs karakteristieke landschappen met weidse vergezichten waarin schilderachtige dorpen en steden oprijzen. In het Friese merengebied liggen unieke plaatsen met goed uitgeruste passantenhavens die tot aanleggen uitnodigen, zoals Sneek, Grou en Franeker.

Vaarroutes Friesland

Vaarroutes in Friesland

De provincie Friesland is uitermate geschikt om per boot te ontdekken. In Friesland zijn diverse vaarroutes te varen. Gebaseerd op onze jarenlange ervaring hebben wij een aantal mooie routes voor u uitgestippeld. Aan boord van uw gehuurde jacht vindt u een boek met deze uitgewerkte vaarroutes. 

 

Vaarroutes Friesland

Elfstedentocht per boot

Elfstedentocht per boot

De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Vereniging De Friese Elf Steden. De tocht kan alleen worden georganiseerd als de toestand van het ijs het toelaat. De laatste tocht vond ruim twintig jaar geleden plaats, in 1997. 
Een Elfstedentocht op de schaats zit er voorlopig niet in, maar onze jachten kunnen grote gedeelten van deze tocht varen door dit prachtige gebied. Ieder jaar hebben wij gasten die de mooie route langs de Friese Elfsteden afleggen.

 Wij hebben twee vaarroutes voor u: de noordelijke en de zuidelijke route. 

Bruggen en sluizen

Tijdens uw vaarvakantie komt u diverse bruggen en sluizen tegen. Het kan voorkomen dat u niet onder een brug door kunt varen, omdat de brug te laag is. Deze bruggen worden tijdens het vaarseizoen bediend. 

Voor enkele bruggen en/of sluizen moet u een kleine vergoeding betalen. Dit bedrag is ± € 2,00 en moet u contant voldoen. Dit doen de brugwachters door middel van een houten klompje aan een hengel: een mooi stukje cultureel erfgoed, wat door de bezoekers erg wordt gewaardeerd.

In Friesland gelden de volgende bedieningstijden dagelijks van 1 april tot 1 november:

  • 9.00 - 12.00 uur 
  • 13.00 - 16.15 uur 
  • 17.15 - 19.00 uur (van juni t/m augustus tot 20.00 uur)

Ondertussen zijn er veel bruggen waar de middagpauze tussen 12.00 en 13.00 uur is afgeschaft. 

De Marrekrite

De Marrekrite

Natuurlijk afmeren in Friesland

Afmeren in de vrije natuur, dat mag gratis in Friesland dankzij de Marrekrite. De Marrekrite is in binnen- en buitenland een begrip. Provinciale en gemeentelijke overheden in Friesland maken het u als watersporter middels de Marrekrite mogelijk te recreëren in de prachtige Friese natuur. Zo zijn er ruim 300 aanlegvoorzieningen gerealiseerd in het Friese merengebied met een totale capaciteit voor ongeveer 3000 boten. Om de terreinen en gebieden schoon te houden zijn er op diverse locaties vuilcontainers te vinden. 

Marrekrite ligplaatsen zijn uniek en zeer gewild. Om zoveel mogelijk belangstellenden de kans te geven om gebruik te kunnen maken van de Marrekrite aanlegplaatsen, is een maximum van drie afmeerdagen vastgesteld. Ook wij als jachtverhuurder steunen de Marrekrite, vandaar dat u in de mast op onze schepen een vlaggetje van de Marrekrite aantreft. Uiteraard kunt u ook aanleggen in de vele jachthavens en langs de kades in de vele gezellige watersportplaatsen. 

Lees de  Marrekrite brochure

De Friese taal en tradities

Het unieke van Friesland is dat het zijn eigen taal, vlag en volkslied heeft. Naast de Nederlandse taal spreken, schrijven en lezen de Friezen in het Fries (of Frysk). Een Fries zal meestal beweren dat de rode hartjes in de Friese vlag pompeblêden zijn. Want deze bladeren van de waterlelie zie je overal in Friesland en in het bijzonder de natuurgebieden van Eernewoude en de zuidelijker gelegen Weerribben. Wie de pompeblêden telt zal tot de conclusie komen dat er zeven in de Friese vlag zitten. Deze komen van de zeven grietenijen die Friesland vroeger rijk was: van Alkmaar tot de Duitse Wezer. 

Friesland kent ook zijn eigen sportieve activiteiten en evenementen. Fierljeppen (polsstok verspringen), keatsen (kaatsen), Skûtsjesilen (wedstrijdzeilen met 19e eeuwse vrachtschepen) en natuurlijk de wereldberoemde Elfstedentocht op de schaats. Tijdens het zomerseizoen is er in Friesland van alles te beleven voor jong en oud, zoals de Sneekweek, het Kameleondorp Terherne, en de ouderwetse boerenbruiloft en de ballonfeesten in Joure.

Friese dorpjes