Varen over het IJsselmeer

Voor dit grote water, de voormalige Zuiderzee, is ervaring een must. Onze zeewaardige kotterjachten zijn er uitermate geschikt voor. Het IJsselmeer is ontstaan toen de vroegere Zuiderzee werd afgesloten van de Waddenzee door de bouw van de Afsluitdijk tussen Den Oever in Noord-Holland en Kornwerderzand in Friesland. Het is een prachtig meer en tegenwoordig het populairste zeilgebied van Nederland. Tijdens een mooie zomerdag ziet u overal de kenmerkende witte zeilen van de vele zeilboten. Langs het IJsselmeer liggen ook tal van moderne jachthavens, waar altijd een gezellige drukte heerst.

Bezoek pittoreske dorpen

Pittoreske dorpen in Noord-Holland

In contrast met de moderne jachthavens staan de vaak pittoreske en lieflijke dorpjes en steden in Friesland en Noord-Holland, zoals het Friese Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren en Lemmer. U vindt er prachtige herenhuizen die met veel liefde zijn gerestaureerd en herinneren aan de tijd dat de visserij en handel hier hoogtij vierden. Ook in Noord-Holland zijn dergelijke plaatsen te vinden. We noemen u onder meer Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en Monnikendam. Via de sluis bij Enkhuizen kunt u over het Markermeer naar Hoorn, Volendam of Amsterdam. Eveneens de moeite waard is het schilderachtige schiereiland Marken, van waaruit u met de boot naar Volendam kunt varen.

Vaarroutes IJsselmeer

Goed om te weten

Het IJsselmeer is een groot water. Ook al zijn op een heldere dag op elke plaats wel een of meerdere oevers te zien, op een moment waarop iets fout gaat is een haven altijd ver weg. De boot moet daarom uitgerust zijn voor groot water. Er moet altijd een betrouwbare waterkaart (kaart 1810) aan boord zijn en op z’n minst een kompas, een log, een horloge en een plotter. Een GPS- apparaat aan boord vergemakkelijkt de navigatie aanzienlijk. Bij slecht zicht moet u met kaartnavigatie uw weg kunnen vinden.

Goed bemeten ankergerei mag niet ontbreken. U moet zware omstandigheden op een beschutte plaats kunnen laten voorbij gaan. Natuurlijk ontbreken zwemvesten en vuurpijlen niet en is er een radio aan boord voor het volgen van de weersverwachtingen. Naast een radio is een marifoon aan te bevelen (hiervoor heeft u de vereiste papieren nodig) omdat grote delen van het IJsselmeer niet gedekt wordt door het GSM netwerk.

Houdt rekening met de golfslag

Het IJsselmeer staat bekend om zijn korte golfslag. Dat is op zich niet gevaarlijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Motorboten ondervinden bijzonder veel hinder van dwars inkomende steile golven. Ontbreekt het dan ook nog aan de nodige stabiliteit dan is er zelfs gevaar van kenteren. Veilig varen is hier een kwestie van vooraf de omstandigheden op een bepaald traject inschatten en een veiliger route kiezen wanneer u door te sterke golfslag wordt verrast.

 

Windmolens in het water