Varen over het IJsselmeer

Voor varen over het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, is ervaring een must. Onze zeewaardige kotterjachten zijn uitermate geschikt voor een vaartocht over het IJsselmeer.

Het IJsselmeer is ontstaan door de bouw van de Afsluitdijk. De vroegere Zuiderzee werd vervolgens een meer, tegenwoordig het populairste zeilgebied van Nederland.  Tijdens een mooie zomerdag ziet u overal de kenmerkende witte zeilen van de vele zeilboten. Langs het IJsselmeer liggen ook tal van moderne jachthavens, waar altijd een gezellige drukte heerst.

Bezoek pittoreske dorpen

Pittoreske dorpen in Noord-Holland

Gaat u varen over het IJsselmeer, dan komt u heel veel leuke, pittoreske dorpjes en stadjes tegen. In Friesland kunt u denken aan bijvoorbeeld Makkum, Workum, Stavoren of Lemmer. U vindt er prachtige herenhuizen die met veel liefde zijn gerestaureerd en herinneren aan de tijd dat de visserij en handel hier hoogtij vierden.

Vaart u naar de andere kant van het IJsselmeer, neem dan vooral een kijkje in Medemblik, Enkhuizen, Hoorn of Monnikendam. Via de sluis bij Enkhuizen vaart u over het Markermeer naar Hoorn, Volendam of Amsterdam.

Bent u toch aan het varen op het IJsselmeer, breng dan een bezoek aan het schilderachtige schiereiland Marken. Van daaruit kunt u met de boot naar het immer gezellige Volendam varen. 

Vaarroutes IJsselmeer

Goed om te weten als u gaat varen over het IJsselmeer

Het IJsselmeer is een groot water. Ook al zijn op een heldere dag op elke plaats wel een of meerdere oevers te zien, op een moment waarop iets fout gaat is een haven altijd ver weg. De boot moet daarom uitgerust zijn voor groot water, zoals het IJsselmeer. Er moet altijd een betrouwbare waterkaart (kaart 1810) aan boord zijn en op z’n minst een kompas, een log, een horloge en een plotter. Een GPS- apparaat aan boord vergemakkelijkt de navigatie aanzienlijk. Bij slecht zicht moet u met kaartnavigatie uw weg kunnen vinden.

Goed bemeten ankergerei mag niet ontbreken. U moet zware omstandigheden op een beschutte plaats kunnen laten voorbij gaan. Natuurlijk ontbreken zwemvesten en vuurpijlen niet en is er een radio aan boord voor het volgen van de weersverwachtingen. Naast een radio is een marifoon aan te bevelen (hiervoor heeft u de vereiste papieren nodig), omdat grote delen van het IJsselmeer niet gedekt worden door het GSM netwerk.

Houd rekening met de golfslag

Het IJsselmeer staat bekend om zijn korte golfslag. Dat is op zich niet gevaarlijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Motorboten ondervinden bijzonder veel hinder van dwars inkomende steile golven. Ontbreekt het dan ook nog aan de nodige stabiliteit, dan is er zelfs gevaar van kenteren. Veilig varen is hier een kwestie van vooraf de omstandigheden op een bepaald traject inschatten en een veiligere route kiezen wanneer u door te sterke golfslag wordt verrast.

Heeft u vragen over varen over het IJsselmeer of advies nodig? Door onze jarenlange vaarervaring kunnen wij u daarin voorzien. Neem gerust contact met ons op

 

Windmolens in het water