Vaargebied Overijssel

Overijssel is niet alleen een ongerept en eigenzinnig stukje Nederland, maar bovenal een verrassend veelzijdig watergebied. Het noordwestelijke deel van Overijssel geldt als één van die idyllische plekken die u het beste varend kunt verkennen. Het domein van de purperreigers, aalscholvers en notters lijkt als het ware uitgevonden voor watersporters. 

Centrale ligging

Met een lengte van 129 kilometer staat de Overijsselroute garant voor een week vaarplezier. Door de centrale ligging in Nederland sluit de route bovendien uitstekend aan op bekende vaargebieden als de Friese Meren, het IJsselmeer en de Randmeren.

Ontdek de Weerribben

Overijssel heeft prachtige vaarwegen door de waterrijke natuurgebieden, zoals de Weerribben en natuurlijk ‘het Venetië van het noorden’ Giethoorn. Giethoorn is een mooie uitvalsbasis voor een tocht naar de Weerribben. Tussen Giethoorn, Ossenzijl en Steenwijk passeert u talloze prachtige vergezichten en natuurgebieden. De pittoreske dorpjes Muggenbeet, Wetering en Kalenberg zijn plaatsen die u bezocht moet hebben. De route is rijkelijk voorzien van aanlegplaatsen voor een eventuele overnachting.

Op pad met de bijboot

De bijboot is het beste vervoermiddel om de Weerribben te ontdekken. Rond het prachtige moerasachtige natuurgebied zijn op verschillende locaties fluisterboten te huur. Met een fluisterboot doorkruist u zelfs de kleinste stromen in de Weerribben geruisloos. Tezamen met het aangrenzende natuurpark de Wieden heeft het gebied een oppervlakte van ruim honderd vierkante kilometer.

Verken de prachtige vaarwegen in Overijssel

De Turfroute

De Turfroute is een schitterende vaarroute door Friesland, Drenthe en Overijssel. In dit gebied kunt u genieten van mooie en rustige vaarwegen die een ander karakter hebben dan die in het Friese merengebied. De vaarroute, met veel bruggen en sluizen, gaat door een afwisselende, natuurlijke omgeving met prachtige wandel- en fietspaden. Langs en in de directe omgeving van de vaarroute liggen interessante dorpen met hun bezienswaardigheden. 

Let op: de Turfroute is alleen te varen met jacht Tessa.

Wanneer is de Turfroute te varen?

De turfroute is ieder jaar geopend van 16 mei t/m 15 september. De bruggen en sluizen worden in deze periode bediend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. De bruggen en sluizen worden op zondagen en feestdagen niet bediend, met uitzondering van de maanden juli en augustus.

De vaarroute is toegankelijk vanuit drie richtingen: het noordwesten (Oldeboorn), het zuidwesten (Mildam) en het oosten (de Damsluis bij Appelscha).

Entreebewijs

Bij het binnenvaren van de Turfroute kunt u voor € 15 een entreebewijs kopen. Daarmee zijn alle brug-, sluis- en liggelden betaald gedurende deze route (met uitzondering van zelfbedieningsbruggen en de jachthaven Olderberkoop). Indien u de turfroute verlaat, verliest het entreebewijs zijn geldigheid.

Bootspecificaties voor de Turfroute

Voor de turfroute gelden de volgende maximumafmetingen:

  • lengte van 28 meter
  • breedte van 5 meter
  • diepgang van 1.10 meter.

De maximale doorvaarthoogte is 3.70 meter. De spoorbrug bij Heerenveen heeft een maximum doorvaarthoogte van 3.25 meter. De route over de Tsjonger en/of Linde richting Kuinre heeft een brug met een maximale doorvaarthoogte van 2.60 meter. De maximumsnelheid is 6 kilometer per uur. Uitgebreide informatie over de turfroute kunt u vinden op de website www.turfroute.nl.