Groningen en het Lauwersmeergebied

Groningen is druk doende om dé watersport provincie van Nederland te worden. Althans, als het aan de Groningers zelf ligt. Het is ook een provincie met veel mogelijkheden voor de watersporter. Talloze meren, zoals het Schildmeer, Zuidlaardermeer en Lauwersmeer, bieden de watersport veel mogelijkheden. De provincie Groningen kent ook talloze vaarwegen die steeds meer gaan aansluiten op de hoofdvaarwegen.

Ontdek het Lauwersmeergebied

In het noorden van Nederland op de grens van Groningen en Friesland ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Vroeger had de zee er vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Dat was voor veel natuurgenieters wel even schrikken! Gelukkig werd al snel zichtbaar dat er een prachtig nieuw landschap ontstond.

Vaarroute Groningen

Nationaal Park

De natuur in het Lauwersmeergebied is zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Nationaal Park. In de rust en ruimte van het weidse landschap valt veel te ontdekken. Bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en geweldige vergezichten. Je kunt het Nationaal Park Lauwersmeer wandelend, fietsend en varend verkennen. Rond het gebied zijn talloze aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden.

Vaarroute Groningen

U kunt de provincie Groningen bereiken via diverse kanalen. Wilt u met een staande mast varen, dan dient u via Leeuwarden en het Lauwersmeer Groningen te benaderen.