en de

Video rondvaart friesland

 

Vaargebied Friesland

Beleef Friesland vanaf het water

In Friesland vindt u alle elementen die uw vaarvakantie tot een
onvergetelijke belevenis maken. De talrijke Friese Meren, die
onderling zijn verbonden door een uniek stelsel van riviertjes
en vaarten, leiden je langs karakteristieke landschappen met
weidse vergezichten waarin schilderachtige dorpen en steden
oprijzen.

In het Friese merengebied liggen unieke plaatsen met goed
uitgeruste passantenhavens die tot aanleggen uitnodigen als:
Sneek, Langweer, Sloten, Woudsend, Grou, Earnewâld,
Franeker, Hindeloopen, Heeg en Leeuwarden.

 

De Friese taal en tradities

Het unieke van Friesland is dat het zijn eigen taal, vlag en volkslied heeft. Naast de Nederlandse taal spreken, schrijven en lezen de Friezen in het Fries (of Frysk). En dat de Friese taal zeer levendig is blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks nieuwe Friese literatuur, muziek en poëzie verschijnt. En zelfs in de Nederlandse taal gebruikt men Friese uitspraken als: ‘It giet oan!’, ‘It kin net’ en ‘Oan’t Moarn!’

Een Fries zal meestal beweren dat de rode hartjes in de Friese vlag pompeblêden zijn. Want deze bladeren van de waterlelie zie je overal in Friesland en in het bijzonder de natuurgebieden van Eernewoude en de zuidelijker gelegen Weerribben.
Wie de pompeblêden telt zal tot de conclusie komen dat er zeven in de Friese vlag zitten. Deze komen van de zeven grietenijen die Friesland vroeger rijk was. Van Alkmaar tot de Duitse Wezer.

Friesland kent ook zijn eigen sportieve activiteiten en evenementen. Fierljeppen (polstokverspringen), keatsen (kaatsen), Skûtsjesilen (wedstrijdzeilen met 19e eeuwse vrachtschepen) en natuurlijk de wereldberoemde Elfstedentocht op de schaats. Tijdens het zomerseizoen is er in Friesland van alles te beleven voor jong en oud. Een paar voorbeelden: de Sneekweek, het Kameleondorp Terherne, de ouderwetse boerenbruiloft en de ballonfeesten in Joure en de PC in Franeker.


 

De Marrekrite, natuurlijk afmeren in Friesland

 

Afmeren in de vrije natuur, dat mag gratis in Friesland dankzij de Marrekrite. De                         
Marrekrite, is in binnen- en buitenland een begrip. Provinciale en gemeentelijke
overheden in Friesland maken het u als watersporter, middels de Marrekrite,
mogelijk te recreëren in de prachtige Friese natuur.

Zo zijn er ruim 250 aanlegvoorzieningen gerealiseerd in het Friese
merengebied met een totalecapaciteit voor ongeveer 5000 boten. Om de
terreinen en gebieden schoon tehouden zijn er op diverse locaties vuilcontainers
te vinden. Marrekrite ligplaatsen zijn uniek en zeer gewild. Om zoveel mogelijk belangstellenden de kans tegeven van een plek aan de Marrekrite aanlegplaatsen, is een maximum van drie afmeerdagen vastgesteld. Ook Jachtcharter Klompmaker steunt Marrekrite, op al onze schepen zie je het vaandel van Marrekite.

Ontdek de provincie waar de Friezen trots op zijn!

 

Elfstedentocht in Friesland,
uniek in de winter en in de zomer!

Door de enorme media-aandacht voor een mogelijke 16e  Elfstedentocht was er  afgelopen winter  veel aandacht voor de provincie Friesland!

De Elfstedentocht (Fries: Âlvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de  Vereniging De Friese Elf Steden. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst in 1909 gereden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De laatste tocht vond plaats in 1997.

Een Elfstedentocht op de schaats zit er voorlopig niet in maar onze jachten kunnen grote gedeelten van deze tocht varen door dit prachtige gebied.  Ieder jaar hebben wij gasten die de mooie route langs de Friese Elfsteden afleggen  Voor meer informatie zie onder de knop vaartips/ vaarroutes  de nieuwe Elfstedenroutes.Naar boven