en de

Vaargebied IJsselmeer

Bootverhuur / Jachtverhuur op het IJsselmeer

Vroeg of laat zet elke liefhebber van groot water koers naar het IJsselmeer.

In contrast met de moderne jachthavens staan de vaak pittoreske en lieflijke dorpjes en steden in Friesland en Noord-Holland, zoals het Friese Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren en Lemmer. U vindt er prachtige herenhuizen die met veel liefde zijn gerestaureerd en herinneren aan de tijd dat de visserij en handel hier hoogtij vierden. Ook in Noord-Holland zijn dergelijke plaatsen te vinden. We noemen u onder meer Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en Monnikendam. Eveneens de moeite waard is het schilderachtige schiereiland Marken, van waaruit u met de boot naar Volendam kunt varen.

De havens waar je na een sportieve dag afmeert, zijn druk, maar goed georganiseerd, vriendelijk en karaktervol. Wie rust zoekt, kan ook terecht op tal van goed stille ankerplaatsen.

Mix van natuur en mensenwerk

Ga op een dag met wat minder zicht eens op een dijk staan van het IJsselmeer of het Markermeer. Het grijze water lost in de verte op in een lage lucht. Er is niets anders dan water en ruimte. Zo ongeveer keek je nog maar drie generaties geleden over de vroegere Zuiderzee. Sindsdien is er enorm veel veranderd. Het eiland Wieringen is met dijken aan Noord-Holland verbonden en de Wieringermeer is leeggemalen. De afsluitdijk is aangelegd, de Noordoostpolder werd gebouwd, Flevoland kwam daar achteraan en het had niet veel gescheeld of ook het Markermeer was akkerland geweest in plaats van water.

Was de vroegere Zuiderzee slechts het domein van vissers en zeilende vrachtschippers, het IJsselmeer van nu dient veel meer maatschappelijke belangen. Het is nog steeds viswater voor palingvissers en vaarwater in een drukke scheepvaartroute. Daarnaast wordt het IJsselmeer gebruikt voor drinkwaterbereiding, zandwinning, recreatie, toerisme en opwekking van windenergie.

Het IJsselmeer van nu biedt de watersporter een veelheid
aan vaardoelen en afwisseling. De open ruimte nodigt uit
tot lange tochten. Het IJsselmeer is rijk aan natuur. In
zomer en winter vinden vele vogelsoorten er hun voedsel,
broed of rui plaats. Het omringende landschap is open en
groen. Juist de combinatie met deze ruimte en de intimiteit
van de karakteristieke havenplaatsen maken het IJsselmeer
tot een ideaal water voor korte of langere tochten.

Goed om te weten

Het IJsselmeer is een groot water. Ook al zijn op een heldere dag op elke plaats wel een of meerdere oevers te zien, op een moment waarop iets fout gaat is een haven altijd ver weg. De boot moet uitgerust zijn voor groot water. Er moet dus altijd een betrouwbaren waterkaart (kaart 1810) aan boord zijn een op z’n minst een kompas, een log, een horloge en een plotter. Een GPS- apparaat aan boord vergemakkelijkt de navigatie aanzienlijk. Bij slecht zicht moet u met kaartnavigatie uw weg kunnen vinden. Goed bemeten ankergerei mag niet ontbreken. U moet zware omstandigheden op een beschutte plaats kunnen laten voorbij gaan. Natuurlijk ontbreken zwemvesten en vuurpijlen niet en is er een radio aan boord voor het volgen van de weersverwachtingen. Naast een radio is een marifoon aan te bevelen (hiervoor heeft u de vereiste papieren nodig) omdat grote delen van het IJsselmeer niet gedekt wordt door het GSM netwerk.

Het IJsselmeer staat bekend om zijn korte golfslag. Dat is op zich niet gevaarlijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Motorboten ondervinden bijzonder veel hinder van dwars inkomende steile golven. Ontbreekt het dan ook nog aan de nodige stabiliteit dan is er zelfs gevaar van kenteren. Veilig varen is hier een kwestie van vooraf de omstandigheden op een bepaald traject inschatten en een veiliger route kiezen wanneer u door te sterke golfslag wordt verrast.

Beleef meer aan het IJsselmeer

Het IJsselmeer oefent ook veel aantrekkingskracht uit. Voor dit grote water, de voormalige Zuiderzee, is ervaring een must. Onze zeewaardige kotterjachten zijn er uitermate geschikt voor. Beleef de sfeer van weleer in oude vissersplaatsjes als Stavoren, Hindeloopen en Makkum aan de Friese IJsselmeerkust. Maak de oversteek naar Medenblik of Enkhuizen. Via de sluis bij Enkhuizen kunt u over het Markermeer naar  Hoorn, Volendam of Amsterdam.

Het IJsselmeer is ontstaan toen de vroegere Zuiderzee werd afgesloten van de Waddenzee door de bouw van de Afsluitdijk tussen Den Oever in Noord-Holland en Kornwerderzand in Friesland. Het is een prachtig meer en tegenwoordig het populairste zeilgebied van Nederland. Tijdens een mooie zomerdag ziet u overal de kenmerkende witte zeilen van de vele zeilboten. Langs het IJsselmeer liggen ook tal van moderne jachthavens, waar altijd een gezellige drukte heerst.

Marken aan het IJsselmeer.

Naar boven